Изпълнителният директор на сливенската болница д-р Весислав Петров определи действията на

...
Изпълнителният директор на сливенската болница д-р Весислав Петров определи действията на
Коментари Харесай

Директорът на болницата в Сливен: Екипът е действал професионално

Изпълнителният шеф на сливенската болница доктор Весислав Петров дефинира дейностите на сътрудниците си, израждали детето на умрялата 33-годишна родилка, като " професионални ".

Той разяснява в утринния блок на bTV трагичния случай, поради който в болничното заведение започнаха инспекции на Медицински одит и РЗИ.

В същото време околните на умрялата Ренета Томова винят екипа, че ѝ е нанесъл извънредно тежки контузии натискайки корема ѝ, с цел да излезе бебето. Според фамилията тези контузии може в последна сметка да са лишили живота ѝ.

След раждането, преди да почине, самата Ренета споделила пред тях, че екипът натискал мощно и безусловно скачал върху корема ѝ. Този способ е необятно прочут в предишното, постоянно се използва и през днешния ден, само че съгласно доста експерти не дава отговор на актуалния медицински стандарт.

„ Ако е имало толкоз жестоко отношение, щеше да има контузии. Скенерът демонстрира, че няма пострадвания по гръдната клетка. По време на раждане болките на родилката са доста огромни и не възприемат съответно всички дейности, които се случват към тях ”, разяснява доктор Петров пред bTV.

Той добави, че няма да санкционира никого, до момента в който не бъде открита виновност. Според него до съдбовния белодробен отток се е стигнало поради заболяване, което не е било открито в точния момент.

" От документите разбрах, че към този момент главата е пробила тазовото дъно и е нямало по какъв начин да й бъде направено цезарово сечение. Това щеше да е по-травматично за родилката. Затова и се е наложило да бъде употребен форцепс ”, разясни доктор Весислав Петров пред Нова тв.

Междувременно бебето на Ренета - Мария към този момент е без мозъчен отток, само че остава с пареза на рамото и не движи едната си ръка. Двете пострадвания бебето е получило по време на тежкото раждане. След стабилизирането на бебето, то ще бъде преместено в София, където ще се вършат опити за лекуване и оживление.

Трябва да се подсигурява, че една родилка ще получи еднообразно отношение и еднообразно качество на грижата както в София, по този начин и в Сливен и на всички места другаде у нас. Голям риск съставляват опитите да се ползват избрани АГ способи в несъответствуващи за задачата обстановки или по погрешен метод, разясниха в студиото акушерките Йоана Станчева и Надежда Стаменова.

Според Станчева описваното от хиляди родилки „ скачане ” е т.нар способ „ Кристалер ”, който е като цяло непризнат, а най-малко във Франция, Испания, Дания и Словакия е и неразрешен. За разлика от използването на форцепс, този способ няма логаритъм на използване и дори не е проучен в елементи, тъй като международните организации го считат за прекомерно нападателен.

„ Основният проблем е неправилното използване на „ Кристалер ”, счита Стаменова. По думите ѝ методът може да се окаже животоспасяващ за детето, само че Световната здравна организация към този момент не предлага използването на експресия върху матката.

Тя добави, че са нужни систематични старания при подготовката на фрагменти, с цел да намалее прочувственото принуждение и да се ползват по-широко практики от XXI век в родилната грижа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР